Anatomic SITT A/S
NYHEDSBREV - juli 2017
stobtopjuli17.jpg

God sommer og tak for en god jubilæumsdag

Den 16. juni havde Anatomic SITT 20 års jubilæum. Vi havde en dejlig dag og vil gerne takke alle gæsterne, der kom og var med til at gøre dagen festlig. Vi glæder os allerede til om 5 år.

Snart er det tid til sommerferie. Anatomic SITT holder lukket i uge 29. De andre sommeruger er vi lavere bemandet, men dem der er her vil gøre alt for at hjælpe dig.

Vi håber, I alle får en dejlig ferie og på gensyn.Når der skal ekstra til at opnå den gode siddestilling

stobsiddestilling17.jpg

Det er vigtigt for alle at sidde godt. Har man skævheder eller deformiteter kan det være svært i et standard produkt at opnå en optimal understøttelsesflade. I disse tilfælde kan vedkommende have stor glæde af et formstøbt sæde, netop fordi et sådan sæde kan understøtte vedkommendes form på hele fladen.

Hvad er et formstøbt sæde?
Et formstøbt sæde er det ultimative produkt i forhold til individuel siddestilling og tilpasning. Her er mulighed for at give så meget støtte som nødvendigt.
Et formstøbt sæde følger kroppens konturer og  tilbyder størst mulig trykflade til trykfordeling. Endvidere tilfører et formstøbt sæde stabilitet og tryghed og endeligt kan et formstøbt sæde være med til at korrigere en fleksibel skævhed og tilpasses til en fikseret deformitet. Anatomic formstøbt sæde kan også udstyres med et flex-led i ryggen, hvilket skaber yderligere dynamik og er et effektivt middel til at bryde eventuel spasticitet.

Hvornår skal man vælge et formstøbt sæde?
Nogle gange kan det være svært at vurdere, hvornår man skal vælge et formstøbt sæde frem for et standard. Her er nogle guidelines:
- Når en borger ikke passer i et standard sæde
- Når siddestillingen bliver svær
- Når en borger har behov for at få tilført ekstra stabilitet
- Når korrektion af fleksible deformiteter ønskes
- Når størst mulig trykflade ønskes

Men er du i tvivl, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os.
Anatomic formstøbt sæde er formet efter dine former

stobjuli17-2.jpg
 


Et Anatomic formstøbt sæde er 100% tilpasset til den enkeltes behov, med støtte præcist der, hvor der er brug for det.

Nogle af de fordele som kan nævnes ved et Anatomic formstøbt sæde er:
 •     Optimeret stabilitet
 •     Nøjagtige støttepunkter
 •     Optimeret positionering
 •     Forbedret hovedkontrol
 •     Forbedret lungefunktion
 •     Nedsat risiko for tryksår

Der er et utal af muligheder i den formstøbte skal. Nogle af de muligheder, som man kan vælge, er:
 •   Formstøbt ryg evt. i kombination med en tryksårsforebyggende pude
 •   Formstøbt sæde med ventilationspakke
 •   Formstøbt sæde med justérbar rygvinkel
 •   Flex sæde
 •   Formstøbt sæde med ventilationshuller
 •   Anatomic formstøbt sæde soft

Herudover er der et stort tilbehørsprogram til de forskellige sæder.
Når vi beskæftiger os med Anatomic formstøbt sæde, er det faktisk kun fantasien der sætter grænser.


Tryk på knappen for at læse mere om Anatomic formstøbt sæde: knap4.jpg

 


En løsning med et Anatomic formstøbt sæde
stobjuli17.jpgJeg kender Trine. Trine er efterhånden blevet 21 år, og hun bor på en gård sammen med sin familie. Trine er født med Cerebral Parese og har nedsat muskeltonus svarende til alle fire ekstremiteter og truncus. Trine er lang og tynd og slap. Trine anvender en Tobii til kommunikation, og hun kan selv manøvrere sin kørestol ved hjælp af øjenstyring.

Da jeg første gang stiftede bekendtskab med Trine, sad hun i et manuelt sæde med udveksling på ryggen (a la Anatomic Sitts Zitzi Delfi Pro), hoftestyr og kropsstøtter, men den kunne dels ikke give hende støtte nok, dels var det svært at placere Trine i stolen og der udover var der den udfordring, at det sæde der passede i dybden var alt for bredt og det sæde der passede i bredden var alt for kort. Trine sad og faldt sammen, og der var perioder med røde mærker under Tuber Ischiadicum sin og dex. Der sås let forkortede hasemuskulatur. Dengang havde Trine ikke el-stol, så hendes daværende sæde var monteret på et manuelt stel, som familien fandt stort, tung og højt.

Trine har igennem de sidste mange år gået på en skole/institution, der sætter træning – såvel på skolen som i hjemmet – meget højt, så der var dengang et ønske om, at hun selv skulle yde en ”indsats” for at opretholdde den siddende stilling, hvilket medførte, at Trine brugte uhensigtsmæssigt meget energi på dette fremfor alt det andet, som man også gerne skal have kræfter og energi til, når man går i skole og i øvrigt bare er til.

Trine have prøvet en del af de standard sædeløsninger, der fandtes på markedet, men ingen af dem kunne tilgodese både ønsket om støtte for siddestillingen, trykaflastning og så lidt isenkram som muligt. Det var vigtigt for familien, at Trines nye sæde ikke blev en ”kæmpe-klods” (Citat: Mor). Man aftalte derfor at prøve at se, om et formstøbt sæde kunne være en løsning – en slags ”sidste udvej”.

Udgangspunktet for vores første besøg var, at vi ville prøve at sætte Trine i vores støbegig, for at se, om vi kunne lave et sæde, der kunne tilgodese hendes behov for støtte i siddestillingen. Trykabsorbering og -aflastning skulle, i fald vi skulle lave et sæde, tænkes ind i det materiale, som indlæggene til støbet skulle laves med.
Idet et Anatomic SITT formstøbt sæde er lavet efter kroppen på brugeren, og består af en plastskal og et antal indlæg, er der ikke ”overflødigt” materiale, som kan få sædet til at se stort og ”klods’et” ud.

Ved en fysiske undersøgelse inden afstøbningen blev der fundet forkortede hasemuskulatur bilateralt, let rødmen sv. t.  tuber Ischiadicum sin., ømhed sv. t. højre side af Thorax efter en (lille hård) kropsstøtte og let prominerende torntappe fra Columna.

Da vi får Trine op at sidde i vores støbegig, kan vi modellere et sæde til hende, der giver hendes truncus en god tre-punktsstøtte – ved hoften i højre side, ved nederste ribben i venstre side og ca. 3 cm under højre axil. Med tre-punktsstøtten kan Trine holde balancen i overkropen, og trykket/presset fra den enkelte støtte minimeres, så der ikke opstår tryk. De forkortede hasemuskler var vi ”nødt til” at acceptere, så Trine blev placeret på et let bagudkippet bækken og støbet blev placeret på understellet, så Trine kunne trække underbenene let ind under sig. Selv om bækkenets placering automatisk rettede lændesvajet lidt ud, blev der lavet en lille støtte for lænden, og der blev givet plads til torntappene for at imødegå tryk.
Da udformningen af sædet var færdig, blev der lavet en trykmåling under Trine, som viste let forhøjet tryk under tuber, men en fin trykfordeling på hele bagdelen og lårene.

På baggrund af afprøvningen valgte man at få lavet et sæde til Trine med to indlæg, så der var mulighed for at fjerne et indlæg, når hun voksede eller hvis hun skulle have tykt overtøj på om vinteren.
Der blev lavet ekstra plads under tuber, og der blev lagt trykabsorberende materiale i støbeindlægget tætteste på Trine.Der blev monteret hoftesele og skulderstropper på støbet, for at hjælpe Trine med at holde sig på plads i støbet og ikke falde fremover med truncus, når sædet kippedes fremad for at hun kunne være aktiv – både i skolen og i hjemmet.

I dag har vi lavet tre støb til Trine, i takt med at hun er vokset ud af de gamle støb. Det sidste støb vi lavede blev monteret på et el-stel fra Permobil, hvor vi arbejdede sammen med deres teknikere om montering af støbet. I den forbindelse var det specielt vigtigt, at der blev skabt stabilitet for Trines overkrop, da hun efterfølgende skulle begynde med at anvende Tobii og øjenstyring af el-stolen.

Som nævnt er Trine nu omkring 21 år og tænker på at flytte i sin egen lejlighed – efter et meget ønsket ophold på Egmont Højskolen ved Odder.

Anette Holm
Konsulent og ergoterapeutMånedens muskel - Underarmen

underarmmm.jpg
 
Nu skal vi i gang med at kigge på underarmen (antebrachium). Underarmen har en hel del muskler, hvor nogle virker på underarmens bevægelser og andre virker også på hænderne og fingrene. Musklerne er inddelt i tre loger, fleksorlogen, dorsale ekstensorloge og radiale ekstensorloge. Disse loger omslutter underarmens to knogler, Radius og Ulna. Da musklernes navne lægger sig op ad de latinske navne for disse knogler, vælger jeg at bruge disse for at gøre det lidt mere overskueligt. De danske navne for henholdsvis radius og Ulna er spoleben og albueben. I den anatomiske normalstilling, hvor armen hænger ned langs kroppen og håndfladen vender frem og tommelfingeren ud til siden, så ligger Radius og Ulna ved siden af hinanden, hvor Radius ligger yderst. Mellem de to knogler er en ligamentøs hinde membrana interossea, der holder de to knogler sammen. Yderst under huden er et senespejl, fascia antebrachii, der blandt andet er med til at adskille de tre loger.

De tre loger bliver igen opdelt i fleksorer (bøjere) og ekstensorer (strækkere), superficielle (overfladiske) og profunde (dybe) og de radiale og dorsale ekstensorer. De fleste af disse har en relativt tyk muskelbug øverst på underarmen og fortsætter ned i slanke sener, så underarmen bliver omvendt kegleformet. Tyk foroven og slank forneden.

For at lette lidt på forståelsen af nogle af musklernes forløb, så genopfrisker jeg lige et par begreber inden jeg lister underarmens muskler op.

Pronator = indaddrejer
Supinator = udaddrejer
Palma = håndflade
Pollex = tommeltot
Digitus = finger
Index = pegefinger
Digitus minimus = lillefinger

Musklerne er:
De superficielle fleksorer er:
Musculus pronator teres
Musculus flexor carpi radialis
Musculus palmaris longus
Musculus flexor carpi radialis
Musculus flexor digitorum superficialis

De profunde fleksorer er:
Musculus flexor digitorum profundus
Musculus flexor pollicis longus
Musculus pronator quadratus

De radiale ekstensorer er:
Musculus bracioradialis
Musculus extensor carpi radialis longus
Musculus extensor carpi radialis brevis

De dorsale ekstensorer er:
Musculus extensor digitorum
Musculus extensor digiti minimi
Musculus extensor carpi ulnaris
Musculus anconeus
Musculus supinator
Musculus abductor pollicis longus
Musculus extensor pollicis longus
Musculus extensor pollicis brevis
Musculus extensor indicis

Næste gang går vi i gang med at kigge på fleksorerne og hvad de kan bruges til og ikke mindst hvilken ballade, de kan lave, hvis de ikke opfører sig ordentligt.

David Petersen
Konsulent og fysioterapeut
Blomster til Randi fra Børneteamet i Aarhus

blomst17mb01.jpg


Denne måneds buket går til Randi Jensen fra Børneteamet i Aarhus. Hun er blevet indstillet af Børneteamet.

De skriver således:

Børneteamet i Aarhus vil gerne indstille Randi Jensen til månedens buket.
Randi har trukket efterlønskortet, så hun forlader Børneteamet i slutningen af juli måned.  Så vi vil gerne sige tak for vores mange år sammen i Børneteamet.

Randi er ergoterapeut med et stort hjerte. Hun er meget omsorgsfuld i forhold til både børnene og deres familier. Randi er omhyggelig og grundig i sit arbejde, hun er altid imødekommende og hjælpsom. Randi vil gerne give gode muligheder for børnene i de hjælpemidler hun formidler. Muligheder for at udnytte ressourcerne og tage noget fra depotet, har også været vigtigt i Randis arbejde.

Randi er altid oprigtigt interesseret i alle kollegernes ve og vel. Det fornemmer vi klart over en kop kaffe eller en madpakke.  Et vigtigt punkt er også at Randi har været bestyrer af gavekassen i hele afdelingen. Alle mærkedage kan bruges til at knytte os sammen med god social trivsel og opmærksomhed.

Vi vil gerne ønske Randi alt det bedste, nu hvor hun går på efterløn. Vi håber at hun får realiseret alle planerne for rejser, løbeture og andre sociale aktiviteter, som står på idelisten. Vi vil komme til at savne Randi og ønsker hende held og lykke.

Mange hilsener
Børneteamet


Et stort tillykke til Randi Jensen.

Har du en kollega, som du synes, fortjener Månedens buket, så send en mail til os om, hvorfor lige netop den du indstiller, skal have en buket blomster og vær med til at give en anden et smil på læben...

På gensyn
17nyhedsbrev-6.jpg

Klik på billedet og kom videre til vores hjemmeside.

Du er tilmeldt med følgende adresse: %%emailaddress%%

Ønsker du at afmelde dig vores nyhedsbrev? Så skal du blot klikke her.

Anatomic SITT A/S- Viengevej 4 - 8240 Risskov - telefon: 86 17 01 74