Anatomic SITT A/S
NYHEDSBREV - juni 2017
17nyhedsbrevjuni3.jpg

Bevar den gode siddestilling

17sidgodt.jpg
 
 
Børn vokser og udvikler sig og det er dejligt, men er barnet kørestolsbruger kan det godt give nogle udfordringer rent siddestillingsmæssigt. I hvert fald er det vigtigt, at man løbende laver en evaluering af barnets siddestilling og tilpasser siddesystemet hertil.

Når man vælger siddesystem til børn er det derfor ekstra vigtigt at dette løbende kan tilpasses. Herudover
skal barnet kunne sidde så symmetrisk som kroppen tillader. Barnet skal altså helst sidde med lige meget vægt på begge baller.

Siddestillingen skal være stabil og give barnet frihed til at bruge sine arme. Sædet man vælger, skal med sine tilpasningsmuligheder være med til at forhindre, at man ikke senere havner i en alvorlig siddestillings problematik. Det er derfor vigtigt, at valget af siddesystem er gennemtænkt, så man kan bevare den gode siddestilling. 

Sid på fordelene med siddesystemet Delfi Pro
17junidelfi.jpg

Siddesystemet Delfi Pro er et hjælpemiddel, som har mange af fordelene fra det formstøbte sæde, men som vokser med brugerne. Ingen borgere er ens, så individuel tilpasning er nødvendigt og giver det bedste udgangspunkt for den enkelte. Vores siddesystemer skal bidrage til, at den enkelte får et så aktivt liv som muligt, eftersom korrekt støtte kan frigive kræfter til aktivitet.

Delfi Pro spænder i størrelser fra det lille barns første sædesystem og helt op til store børn. Sædet kan monteres på mange forskellige kørestolsstel. Det er et siddesystem, som er fleksibelt og har store justeringsmuligheder. Sædet kan indstilles i takt med at barnet vokser, og sæde-, ryg- og kropsstøtter kan indstilles så optimal støtte og korrektion opnås. Den justerbare sædebrønd modvirker fremadskridning af bækkenet.

Delfi Pro er dynamisk og er udstyret med et flex-led i ryglænet. Flex-leddet bidrager til, at man som spastiker kan ”komme af” med sin spasticitet. Ved spasticitet flexer ryglænet bagud, og bækkenet bliver på plads i sædet.

Delfi Pro tilgodeser brugere med forskellige diagnoser og følger heraf, f.eks. begyndende scoliose, sublux eller luxsation i hoften, bagudkippet bækken, nedsat hovedkontrol, spasticitet eller hypotoni.

Delfi Pro har en storebror, til større og ældre brugere, som hedder Zitzi Sharky Pro.

Ønsker du at vide mere om siddesystemet Delfi Pro, så klik på knappen knap4.jpg


  
En løsning med siddesystemet Delfi Pro

delfiindlaeg.jpg
Sofie er 7 år gammel og har fået bevilget en stol til indendørs brug. Hun er tetraplegiker med vekslende muskeltonus. Således sidder hun med lav tonus, hvor kroppen og hovedet falder forover, efterfulgt af stræk-spasticitet. Spasticiteten påvirkes når Sofie laver viljestyrede bevægelser, ved følelsesmæssige påvirkninger, pludselige lyde osv. Sofie har ingen selvstændig siddeevne.

Min undersøgelse af Sofie viser enkelte kropslige udfordringer, som jeg skal tage hensyn til ved indstilling af stolen. Bækkenet er lidt roteret, den ene hofte indad-roterer, og ryggen har en lille skoliose, der dog let kan korrigeres.

Kognitivt er Sofie nysgerrig og opmærksom på omgivelserne, og hun kender sine folk. Hun svarer mundtligt men meget anstrengt med ja og nej på simple spørgsmål, men har ellers ikke talesprog.
Sofie skal i gang med afprøvning af et øjenstyret kommunikations-hjælpemiddel, så min opgave er at levere en stol, der kan give en stabil siddestilling for Sofie.

Jeg sammensætter et Delfi Pro siddesystem, hvor sædedelen indstilles med lidt kortere sædedybde i den ene side. Forkanten af sædebrønden justeres, så det sammen med en antirotationssele (hoftesele) holder bækkenet godt på plads, så Sofie ikke skrider fremad, når hun får sine spasmer.
Jeg vælger ryglænet i en størrelse mindre end sædedelen, fordi Sofie er meget tynd, og det er vigtigt at kropsstøtterne når helt ind til kroppen, så de kan yde optimal støtte og korrektion. Den ene kropsstøtte justerer jeg højere op end den anden, så Sofie ikke falder ud til siden med kroppen.
Sofie får en hel fodplade, som på et senere tidspunkt monteres med en fodkasse, fordi venstre fod ofte glider forbi fodpladen ud til siden. Fodkassen holder fødderne inde på fodpladen, og min vurdering er, at hoften godt kan klare, at blive holdt inde på plads.

Når Sofie er afspændt falder hovedet ned på brystet og ud til venstre side. Det er flere gange sket, at Sofies hoved er ramt ved siden af hovedstøtten, når hun løfter det op, så det har siddet fast under hovedstøtten. Meget ubehageligt og et problem vi selvfølgelig skal løse.
Først og fremmest monterer jeg en H-sele, der holder Sofies skuldre godt tilbage i ryglænet. Derudover får hun en hovedstøtte med ”lange vinger” fra vores Soft Pro hovedstøtteserie. Denne hjælper til at Sofies hoved bliver ført ind på plads i midtlinjen, når hun løfter det op, og samtidig stabiliserer den hovedet, når hun skal i gang med øjenstyret kommunikation.

Hele sædeenheden monteres på Zitzi Flipper Pro, som er et højdejusterbart, inderdørs stel med tilt-funktion på 30gr. Jeg anbefaler, at Sofies stol næsten altid er tiltet lidt bagud, da det bl.a. hjælper hende med at løfte hovedet op og efterfølgende stabilisere det.

Vivi Lassen
Konsulent og fysioterapeut 
Månedens muskel - Musculus ekstensor digitorum brevis


mm-fod-sidste.jpg

Nu skal vi have fat i den sidste af  foden egne muskler. Denne muskel er den eneste indre muskel på fodryggen. Denne muskel hedder musculus ekstensor digitorum brevis. Som navnet antyder, så er det en kort strækkemuskel til tæerne.

Den udspringer på den forreste del af calcaneus på den side, der vender op mod fodryggen og fascien, der omslutter kulissen. Her efter deler musklen sig i fire muskelbuge, der bliver til sener. Den mediale bug er lidt større end de tre andre.

De tre laterale buge går ud og hæfter i ekstensoraponeurosen til de tre tæer ved siden af storetåen og den mediale bug løber ud og fæster på oversiden af den øverste knogle i storetåen. Disse sener kan tydeligt både mærkes og ses på fodryggen, hvis man stritter opad med tæerne.
Den innerveres af nervus peroneus profundus og funktionen er at medvirke til ekstension af tæerne sammen med de lange ekstensorsener. Det er også denne muskel, der kan finde på at få tæerne til at stritte gevaldigt, hvis man får fødderne i koldt vand.

Hvis der er behov for at gå nerverne i foden igennnem, så er I velkomne til at skrive ind. Ellers går vi i gang med de af armens muskler, vi ikke har taget næste gang.

David Petersen
Konsulent og fysioterapeut
Sig det med blomster

blomst17mb03.jpg


 
I denne måned er der ingen indstillinger kommet til "månedens buket", og dermed gives der ingen blomster i denne måned. MEN eftersom vi godt kan lide at se folk glade, vil vi meget gerne høre fra dig.

Du eller vores konsulenter kan nemlig hver måned indstille en kollega, en borger eller en institution til at modtage denne buket. Send en mail til os, om hvorfor lige netop den du indstiller, skal have en buket blomster, og vær med til at give en anden smil på læben...


 

Like os på facebook
facebook.jpg
På gensyn
17nyhedsbrev9.jpg

Klik på billedet og kom videre til vores hjemmeside.

Du er tilmeldt med følgende adresse: %%emailaddress%%

Ønsker du at afmelde dig vores nyhedsbrev? Så skal du blot klikke her.

Anatomic SITT A/S- Viengevej 4 - 8240 Risskov - telefon: 86 17 01 74