Anatomic SITT A/S
NYHEDSBREV - februar 2017
17nyhedsbrevfeb.jpg

Længe leve fællesskaber


Det er en dejlig følelse at være del af et fællesskab. Børn trives, når de kan være inkluderet i fællesskabet på egne præmisser, og det giver mulighed for udvikling.

For nogle handicappede børn kan visse hjælpemidler hjælpe dem til at blive inkluderet i fællesskabet. Eksempelvis kan det at komme op at stå og møde sine kammerater i øjenhøjde gøre en stor forskel, eller
kan barnet ikke holde til at sidde i sin kørestol hele dagen, er det vigtigt at der er et andet lejringsalternativ, som kan hjælpe barnet til at kunne deltage i dagens aktiviteter.sammen.jpg
Der er mange fordele ved at stå


easystand17feb-2.jpg

Det er vigtigt for alle mennesker at komme op at stå. På den måde kan man bibeholde sit funktionsniveau, undgå at muskler og knogler nedbrydes samt stimulere respiration og blodcirkulation i kroppen. For ikke at tale om det psykiske aspekt i at komme op at stå.  Årsagerne er mange og med EasyStand ståstativ er det nemt.

EasyStand er for brugere i alle aldre og er et ståstativ, som muliggør at man bruger det naturlige bevægelsesmønster til at komme op at stå, samtidig med at brugeren får en optimal understøttelsesflade fra den siddende til den stående stilling.


Ønsker du at se nærmere på EasyStand, kan du klikke på knappen her: knap4.jpgEn løsning med ståhjælpemidlet EasyStand

easystandzingfeb.jpg

Kender du en borger, som trænger til at komme op at stå? Læs her om en problemstilling for en pige, som bliver løst med et EasyStand ståstativ. Løsningen er udført og fortælles af vores konsulent Jørgen.

På Rehabmessen sidste år i Bellacenteret, havde vi nogle nye ståstativer med fra EasyStand. Jeg fik snakket med mor, der var meget interesseret i det nye Zing ståstativ, der henvender sig til de helt små børn. Hendes datter Sofie på knap 2 år kunne ikke stå eller gå endnu, og jeg fortalte hende om mulighederne med et ståstativ og vigtigheden af, at børn kom op og fik vægtbæring på benene, så hofteleddene ikke udviklede sig uhensigtsmæssigt. Hun fik nogle brochurer om ståstativet, og jeg opfordrede hende til at kontakte kommunen, hvor hun havde mulighed for at få det bevilget.

Efter sommerferien blev jeg ringet op af en kommunal ergoterapeut vedrørende det samme barn. I samarbejde med moderen, ville de gerne afprøve et Zing ståstativ og efter at have modtaget en beskrivelse af Sofies funktionsniveau og mål, aftalte vi en dato for afprøvningen.

Vi havde aftalt at mødes i Sofies børnehave, hvor fysioterapeuten havde gjort klar til vores afprøvning. Hun havde et godt kendskab til Sofie og havde hende ofte i hænderne. Jeg havde indstillet ståstativet efter de mål, jeg havde fået af terapeuten, så da Sofie blev lagt på ryggen i ståstativet, skulle det bare finjusteres, før vi kunne begynde at vippe hende op i lodret position.

Sofie virkede meget rolig og tryg og havde ingen problemer med at komme op at stå. Hun kom fint til lodret, hvor hun fik lov til at stå lidt tid. Jeg prøvede at abducere hendes ben en smule for at sikre at lårbenshovedet havde en bedre stilling. Det så ikke ud til at genere Sofie, så vi aftalte at hun skulle stå i denne stilling i starten og børnehavens fysioterapeut løbende skulle holde øje med hofteleddene og måske justere på ståstativet.

Sofie stod næsten 30 minutter og da jeg forlod børnehaven, fik de lov til at beholde ståstativet på prøve. Ugen efter ringede den kommunale terapeut og fortalte at hun havde valgt at bevilge ståstativet, da hun godt kunne se de positive gevinster Sofie fik ved at stå. Det var gået rigtig fint i ugen der var gået, og Sofie var glad for at komme op at stå, både i børnehaven og også derhjemme.

Kort før jul var jeg forbi børnehaven igen for at følge op på sagen. Sofie var vokset en lille smule, så jeg justerede, sammen med fysioterapeuten, ståstativet, så det passede optimalt til Sofie. Der var ingen komplikationer med hofteleddene og alle omkring Sofie var meget tilfredse og enige om, at Sofie virkelig profiterede ved at komme op at stå. Hun kunne stadig ikke stå  selvstændigt, men det ville de stadig arbejde på.
 

Jørgen Frost
Konsulent og fysioterapeut
Månedens muskel:
Musculus quadratus plantae og Musculi lumbricales

muskelfeb17.jpg

Apropos at stå, som temaet i dette nyhedsbrev kommer omkring, så er vi pt. i månedens muskel i gang med at gennemgå fodens muskler og i denne måned kommer vi omkring to muskler.

Disse muskler er at finde i andet muskellag i foden og fodsålens egne muskler.

De to muskler vi skal have fat i er; Musculus quadratus plantae og musculi lumbricales.

Hvis vi begynder med quadratus plantae, så er det den bagerste af sålens egne muskler og er egentligt en hjælpemuskel til flexor digitorum longus. Den udspringer på både indersiden og ydersiden af hælen og hæfter på senen til flexor digitorum longus. Det er lidt anderledes at den ikke hæfter på knogle, men derimod på tilhæftningssener for en anden muskel. Den hjælper flexor digitorum longus med at lave en trækretning i fodens længdeakse, da flexor digitorum longus ellers ville have et mere medialt træk.

Den innerveres af nervus plantaris lateralis.

Musculi lumbricales er fire små muskler, der ligger i den forreste halvdel af fodsålen og modsætning til quadratus plantae, så udspringer lumbricalerne fra senerne til flexor digitorum longus og løber op og hæfter på ekstensoraponeurosen for de fire laterale tæer. Det er lidt specielt, at de hæfter på ekstensoraponeurosen, da det er det senespejl, der ligger på oversiden af foden. I kraft af netop dette, så er virkningen af lumbricalerne, at de bøjer over grundleddene af de fire laterale tæer, men strækker de midterste og yderste led. Nærmest det modsatte af at krumme tæer.

De tre laterale lumbricaler innerveres af nervus plantaris lateralis og den medialde del af nervus plantaris medialis.


David Petersen
Konsulent og fysioterapeut
Blomster til Zifa og "drengene"blomsterpaastribe.jpg


Denne måneds buket går til Zifa og "drengene" fra Randers Kommune. De er blevet indstillet af Mette Brandi Bukballe fra Randers Kommune

Hun skriver således:
Jeg har nu i mange år efterhånden læst og frydet mig over, at I deler månedens buket ud til en gæv person i hjælpemiddelbranchen.
Jeg har nu mødt en person – eller rettere 4, som jeg synes fortjener den anerkendelse, det er, at få jeres buket. De er hverdagens tavse helte, og de og deres virke fortjener at blive nævnt i et nyhedsbrev, der læses over hele landet.

Jeg vil gerne indstille Zifa og drengene (Carsten, Kim og Anette) til månedens buket.

Hver eneste morgen er de i gang før kl. 7, og arbejder stabilt, grundigt og uafbrudt med at rengøre de hjælpemidler, der kommer retur fra borgere i Randers. Og altid med smil og godt humør. Rygterne vil, at der aldrig har kunnet sættes en finger på Zifa’s arbejde.  Efter en tur i hendes/deres hænder, fremstår hjælpemidlerne nærmest som nye, og det er med stolthed, vi sender dem ud til andre borgere i Randers og omegn.
Zifa og ”drengene” er hjælpemiddelhusets tavse helte. Ikke alene ser hjælpemidlerne flotte ud, jeg er også ret overbevist om, at deres arbejde medvirker til større genbrugsværdi og færre fejl på hjælpemidlerne.

Venlig hilsen

Mette Brandi Bukballe
Fysioterapeut
Randers Kommune

Et stort tillykke til Zifa og drengene.

Har du en kollega, som du synes, fortjener Månedens buket, så send en mail til os om, hvorfor lige netop den du indstiller, skal have en buket blomster og vær med til at give en anden et smil på læben...
Husk du kan følge os på facebook, og blive opdateret
fbook.jpg
På gensyn
nyhedsbrevbundmarts.jpg

Klik på billedet og kom videre til vores hjemmeside.

Du er tilmeldt med følgende adresse: %%emailaddress%%

Ønsker du at afmelde dig vores nyhedsbrev? Så skal du blot klikke her.

Anatomic SITT A/S- Viengevej 4 - 8240 Risskov - telefon: 86 17 01 74