Anatomic SITT A/S
NYHEDSBREV - oktober 2016
16nyhedsbrevokt.jpg

Den liggende stilling

liggewww.jpg
Et 24 timers positioneringsprogram, hvor man både tænker den siddende, den stående og den liggende stilling ind i programmet, har stor betydning i forhold til at optimere mulighederne for den enkelte.

Eftersom mange svært handicappede ligger mange timer i løbet af døgnet, skal der være stor fokus på positioneringen i den liggende stilling. Et godt liggesystem kan være en stor hjælp både i forhold til at minimere kontrakturer, bevare den gode position og stabilitet, minimere fejlstillinger, temperaturregulere og opretholde en optimal lungefunktion. Herudover er optimering af søvnkvaliteten naturligvis også vigtig, både psykisk og fysisk for den enkelte, men også for eventuelle pårørende og personaler.En løsning med lejringssystemet, SymmetriSleep

Hver anden måned har vi fokus på et produkt i samspil med en løsning af en problemstilling for en borger. I denne måned er problemstillingen løst med liggesystemet SymmetriSleep, og fortælles af vores konsulent Jørgen Frost.

I forbindelse med levering af en ny stol til en ung mand, talte også om lejring. Han var begyndt at trække mere og mere til venstre i overkroppen, hvilket også var en af grundene til, at han skulle have en stol med mere støtte.

Vi aftalte et opfølgningsmøde i forhold til siddestillingen, hvor vi samtidig ville prøve at lejre ham i forskellige stillinger, for at undgå at han blev tiltagende skæv.

Jeg mødte op den aftalte dag med SymmetriSleep lejringssystemet, så vi kunne prøve de forskellige komponenter. Den kommunale terapeut samt 2 ansatte på bostedet var også klar. Mikkel sad i stolen, da jeg kom, og vi fik hurtigt justeret et par småting på stolen.

Jeg fik lagt velcrolagen på hans seng og fandt også en Airmantle topmadras, som han skulle ligge på, og så var vi klar. Mikkel blev liftet op i sengen, og det var tydeligt at han lå skævt med overkroppen. Vi tog et billede af hans spontanstilling, så vi efterfølgende kunne sammenligne med den støttede stilling.
symmetrisleep16.jpg
Jeg startede med at rette Mikkel op, så han lå lige i sengen. Bækkenet blev støttet med 2 positioneringsbeslag, også kaldet bogstøtter. De blev placeret på velcrolagenet, så de ikke kunne flytte sig. Topmadrassen sørgede for at de ikke gav tryk. Efterfølgende blev 2 støtter placeret ved ribbenene på samme måde. Vi kunne se at overkroppen lå pænt, men bækkenet trak lidt skævt, fordi højre ben indadroterede i hoften. Jeg fandt en knæpude i tasken, der blev monteret lige over knæene. Det gav styring af benene og hofteleddene lå nu i neutralstilling uden at rotere ud eller ind. Mikkel gav udtryk for at han lå godt og vi aftalte, at han kunne låne sættet en uges tid og prøve det om natten, når han skulle sove. Personalet var lidt bekymrede for, om han kunne holde til at ligge sådan hele natten, og om de kunne finde ud af at bruge det korrekt. Vi tog nogle billeder af placeringen af de forskellige støtter, så de ikke var i tvivl om placeringen og ellers var det bare at prøve sig frem. Mikkel kunne sagtens kommunikere, hvis det ikke var i orden.

I forhold til om han kunne bruge det hele natten, fik jeg vendt deres tankegang om, da jeg fortalte at succeskriteriet ikke nødvendigvis skulle være hele natten, men hver time Mikkel lå neutralt og lige, var bedre end ingen støtte.

Der er nu gået 4 uger, og vi har aftalt et nyt besøg, hvor vi vil prøve at lejre Mikkel på siden – noget han ikke har gjort i mange år, men jeg er optimistisk, da personalet er blevet rigtig gode til at brug lejringssystemet og oplever at Mikkel sover bedre og er mere frisk om dagen.

Med venlig hilsen
Jørgen Frost
Konsulent og FysioterapeutNy knæstøtte

knee-blockwww.jpg
Denne knæpude sørger for at stabilisere benene i en god stilling, når man ligger på ryggen.
Samtidig giver den også mulighed for at man kan dreje/trille om på siden og samtidig bevare den gode stilling.

Knæblokken er eksempelvis rigtig god for meget urolige personer, som vender sig meget, men som fortsat har behov for støtte.

Knæblokken støtter knæene og giver mulighed for at musklerne i benene kan være bedre afslappet.

Tilbydes i 2 størrelser.

Ønsker du at vide mere om liggesystemer: knap4.jpg
Månedens muskel - Fodens muskler fortsat


Nu skal vi have kigget lidt mere på fodens muskler og bevægelser. Det skal vi primært med mulige fejlstillinger i foden for øje.

Ofte er fødderne en udfordring, der står tilbage, når man har lavet en god siddestilling i en kørestol og har fået styr på hovedet.

Jeg oplever ofte fejlstillinger i fødder og fodled, der gør det til en udfordring at få fødderne placeret fornuftigt på en fodplade. Derudover, så giver fejlstillingerne ofte anledning til øget risiko for trykproblematikker og deraf følgende decubitus for ikke også at tale om smerter.

Fejlstillingerne kan både være kongenitte og degenerative. Med mange af de sager, jeg oplever er det desværre ofte de degenerative, der præger billedet. Mange af de degenerative fejlstillinger jeg møder er opstået som et resultat af en muskulær ubalance og manglende naturlig udvikling og brug.

I den siddende stilling bæres en ikke uvæsentlig del af kropsvægten og fødderne er med til at skabe en stabil siddestilling. Denne vægtbæring kan være årsåg til decubitus på fødderne, hvis fodtøj eller fodstøtter ikke er korrekt tilpasset.
fodensmuskler1.jpg
Når vi går i gang med at kigge på, hvilke muskler, der medfører hvilke fejlstillinger, så er det vigtigt at være opmærksom på de forskellige akser, der er omtalt tidligere,

Den første muskel, jeg vil beskrive er Musculus flexor digitorum brevis.

Det betyder egentligt kort fingerbøjemuskel og det er den midterste af musklerne i det første muskellag under foden. Det er en flad muskel med fire separate muskelbuge, der har sener ud til de fire laterale tæer.
Den udspringer fra undersiden af hælen på processus medialis tuberis calcanei, den bagerste del af aponeurosis plantaris, der er et senespejl under foden, der beskytter blødere og bidrager til opretholdning af fodens længdebuer.

Den hæfter plantart på mellemknoglen på de fire laterale tæer med to små snipper på hver side af knoglen. Mellem snipperne løber senerne til musculus flexor digitorum longus, der hæfter lige en tand længere ude på den yderste phalanx.

Som navnet antyder, så bøjer flexor digitorum brevis tæerne og laver dermed en plantarfleksion af de fire yderste tæer, men den er også med til at stramme fodbuen op modsat platfodethed og den innerveres af nervus plantaris pedis. Denne muskel er typisk på overarbejde eller kontrakt i de tilfælde, hvor tæerne er krummet, men det yderste led stritter.

David Petersen
Konsulent og fysioterapeutSeminar for pædagoger, SOSU’ER og plejepersonale
seminar2016.jpg
Vi tilbyder et basis positionerings seminar for pædagoger & plejepersonale. Vores erfaring er at jo bedre alle omkring den handicappede er informeret omkring stillingsprincipper, jo bedre fungerer dagligdagen og den enkeltes hjælpemidler.

Vi ønsker, at tilføre kursisterne nogle værktøjer, som kan lette dagligdagen ved at gøre positioneringen af den enkelte bruger mere struktureret.

Seminaret vil have en teoretisk og en praktisk indgangsvinkel til problemstillingen og der vil være praktiske øvelser, så man kan tage teorien med over i sin dagligdag.
Ønsker du at vide mere, så klik her: knap4.jpgBlomster til Helle


Denne måneds buket går til ergoterapeut Helle Pedersen fra Herning Kommune. Hun er blevet indstillet af sin kollega Lillian Hesel.

Hun skriver således:

Jeg vil gerne indstille min nye kollega, Helle Pedersen til månedens buket.

Min kollega gennem mange år valgte at søge nye veje. I erkendelse af, at det ville blive et stort tab, måtte vi i gang med at søge en afløser, der kunne udfylde pladsen efter min tidligere kollegamb.jpg.
Der kom mange gode bud, og vi havde kun gode jobsamtaler.

Valget faldt på ergoterapeut Helle Pedersen ud fra hendes 15 år lange erfaring med børn med funktionsnedsættelser. Hun kom fra en døgninstitution, hvor hun både havde kendskab til målgruppen, forældresamarbejde og med hjælpemidler.
Og så faldt valget naturligvis på Helle grundet hendes glade og varme personlighed.

Helle har i skrivende stund været ansat i Herning Kommunes hjælpemiddelenhed i 3 uger. Hun møder smilende op, og går træt hjem. Men sikke da hun udstråler gå på mod og arbejdsomhed.

Helle fortjener en buket, fordi hun gør det let for mig, at få en ny kollega. Forældre, børn og samarbejdspartnere i Herning Kommune kan være trygge ved at de har fået en ny kompetent ergoterapeut.

Venlig hilsen

Lillian Hesel
Ergoterapeut
Center for Børn og Forebyggelse
7400 Herning

Et stort tillykke til Helle!

Har du en kollega, som du synes, fortjener Månedens buket, så send en mail til os om, hvorfor lige netop den du indstiller, skal have en buket blomster og vær med til at give en anden et smil på læben...På gensyn
15nyhedsbrevbund-3.jpg

Klik på billedet og kom videre til vores hjemmeside.

Du er tilmeldt med følgende adresse: %%emailaddress%%

Ønsker du at afmelde dig vores nyhedsbrev? Så skal du blot klikke her.

Anatomic SITT A/S- Viengevej 4 - 8240 Risskov - telefon: 86 17 01 74