Anatomic SITT A/S
NYHEDSBREV - december 2015
nyhedsbrevtopdec15.jpg
Tak for året der gik...

snefnug.png
2015 er ved at forberede sin afsked, og vi vil gerne takke jer alle for endnu et godt år.

Vi holder ferielukket fra den 24.december 2015 til den 4. januar 2016.

Vi håber, I får en dejlig ferie, (når den tid kommer), og glæder os til at ses i det nye år.
En løsning med hoftesele og H-sele på aktiv stol.

Hver anden måned har vi fokus på et produkt i samspil med en løsning af en problemstilling for en borger.
I denne måned er problemstillingen løst med en H-sele og en hoftesele, og fortælles af vores konsulent Vivi.
sittbelt2.jpg
fmk2.jpg
hsele2.jpg

Preben er 57 år og hjerneskadet efter voldsomme epilepsianfald.
Hans funktionsniveau er svingende, men Preben er generelt blevet dårligere med årene. Han sidder i en aktiv krydsrammestol, som han med besvær kan drive fremad med et ben og en arm. Preben har ekspressiv afasi, men kan med fagter og via staveplade supplere samtalen med små, simple ord.

Personalet på plejecenteret fortæller, at Preben på det seneste er faldet ud af kørestolen et par gange, fordi bagdelen glider fremad i sædet, når han går den frem. Når han er træt, falder han også forover og ud til højre side med kroppen. Preben kan ikke selv rykke bagdelen tilbage i stolen men kan godt rette overkroppen op, hvis han bliver bedt om det. Han er dog ikke i stand til at bevare stillingen over længere tid.

Der er derfor taget en beslutning om, at Preben har brug for ekstern støtte, så han kan bibeholde en mere hensigtsmæssig siddestilling og undgå fald ud af stolen.

For at holde bagdelen tilbage i sædet, monterer jeg en polstret hoftesele (Sitt-belt /Y-sele), som umiddelbart kan monteres på stolens rammerør.

På overkroppen monterer jeg en H-sele, som kræver lidt ekstraudstyr for at få den optimale trækretning. Stolens ryglæn er væsentlig lavere end Prebens ryghøjde, så jeg monterer et fæste bag på stolen (FMK), således at H-selens skulderstropper får en trækretning vandret bagud.

Når Preben falder forover og ud til højre side, roterer han i ryggen, så venstre skulder er længere fremme end højre. Derfor skal personalet stramme den venstre side af H-selen mere end den højre.  

Hofteselen og H-selen løser Prebens problem nu og her, men min korte undersøgelse af Preben og snak med personalet indikerer, at Preben nok meget snart har brug for mere støtte i sin stol. Min umiddelbare vurdering er, at han har brug for en højere rygstøtte, kropsstøtter og en anden sædepude, der i højere grad kan korrigere bækkenet. Dette vil ergoterapeuten i Kommunen tage fat på.
Når Preben evt. får en ny stol, kan hoftesele og H-sele flyttes over på denne.

Vivi Lassen
Konsulent og fysioterapeutEnestående tilbud!

Frem til den 1. januar 2016 har du mulighed for at få 50% i rabat ved køb af nedenstående produkter. Ring til os og hør nærmere på 86 17 01 74.

Vi fører ikke længere disse hjælpemidler i vores sortiment, derfor dette særlige tilbud på de hjælpemidler, som vi har tilbage.

Lasse ståsystem

Lasse ståsystem tilbyder brugeren et højt niveau af individuel og kontrolleret positionering.

Den Lasse vi tilbyder er en strørrelse 3 og passer til en brugerhøjde på 135 cm - 165 cm.
Maks. belastningsvægt er 80 kg.
lasse.jpg
gerdi.jpg

Gerdi ståsystem

Ståsystemet Gerdi er et special udviklet støttesystem, som tilbyder samhørende dele - og forskydning af diverse dele.

Bryst- og lårstøtterne kan justeres i vinkel og dybde. Mulighederne for individuel tilpasning sørger for at brugere med fleksionsmønster får ordentlig støtte i den stående stilling.

Den Gerdi vi tilbyder er en størrelse 2 (140).
Maks. belastningsvægt er 60 kg.

Tilt-in-space fra 15 grader til 75 grader for at tilpasse til maveliggende position.

Standard ståsystem

Ståsystemet har gode tilpasningsmuligheder og kan vokse med den enkelte borger.

Den standard vi tilbyder er en størrelse 2 (102).
Maks. belastningsvægt er 100 kg.
Brugerhøjde ca. 105-140 cm.
standardtheone.jpg
speedy.jpg

Speeedy

Mobilitet og stå på samme tid var hovedmålet for udviklingen af ståsystem Speeedy.
Begge aspekter er særdeles vigtige for menneskelig udvikling.

Ståsystemet Speeedy vokser med brugeren og er let at betjene.

Den Speedy vi tilbyder er en størrelse 1.

Maks. brugervægt er 50 kg.
Brugerhøjde ca. 110-140 cm.Månedens muskel - Det sakrospinale system


Som lovet sidst skal vi denne gang kigge på det sakrospinale system, der er det største system af de dybe rygmuskler. Det sakrospinale system består af musculus erector spinae, der igen er opdelt i tre såkaldte lodrette søjler. Der er en medial søjle, en lateral søjle og en i midten af de to. Den laterale søjle består af musculus iliocostalis, den mediale af musculus spinalis og den midterste af musculus longissimus.

Ved veltrænede personer kan erector spinae ofte fremstå som "pølser" hele vejen op langs rygsøjlen på begge sider.

Musculus iliocostalis er den yderste/laterale del af erector spinae og er igen også delt op i tre dele, lumborum, thoracis og cervicis alt efter om det er den del, der hører til i henholdsvist lændedelen, brystdelen eller nakkedelen.
erector-spinae.png
Lændedelen udspringer på korsbenet (os sacrum), bagerste del af hoftekammen (crista iliaca) og torntappene på lændehvirvlerne, hvilket er fælles udspring for erector spinae. De to andre udspringer på ribbenene.

Alle tre dele hæfter på alle ribben og tværtappene på de nederste halshvirvler og innerveres af de bagerste tråde (rami posteriores) af de spinale nerver (nn. Spinales)

Musculus longissimus er den midterste søjle af erector spinae og som iliocostalis, så består den også af tre dele, thoracis, cervicis og capitis, der henholdsvist refererer til brystdelen, nakkedelen og hoveddelen.
Longissimus udspringer fra erector spinaes fælles udspring. Midterste og øverste del udspringer fra tværtappene på bryst- og halshvirvlerne.

Brystdelen hæfter på ribbenene og tilhørende tværtappe. Nakkedelen hæfter på halshvirvlernes tværtappe og hoveddelen hæfter på processus mastoideus ( brystvortelignende fremspring), der er det knoglefremspring, man kan mærke lige bag øret. Den innerveres ligeledes af nn. Spinales.
Musculus spinalis er den mediale søjle i erector spinae. Den benævnes medial, da det er den, der ligger tættest på torntappene på rygsøjlen.

Den udspringer ligeledes fra fælles udspring for erector spinae men også på torntappene af de nederste brysthvirvler og går op og hæfter på torntappene på de øverste brysthvirvler og innerveres også af rami posteriores af nn. Spinales.

Fælles for alle søjler er, at de ekstenderer rygsøjlen ved bilateral aktivering. Det er rigtigt svært at differentiere mellem de enkelte søjlers effekt, da de fungerer som synergister for hinanden. Men overordnet bøjer de ryggen, nakken og hovedet bagud. De er ligeledes meget aktive som holdningsmuskler ved at holde ryggen oprejst med tyngden. Ved unilateral aktivering eller kontraktur vil man se en lateralfleksion samt rotation af hele rygsøjlen og hovedet. Derved kan både scoliose og torkvering af ryggen opstå. Hvis erector spinae ikke er stærk nok vil det være anstrengende at holde overkroppen oprejst og man kan opleve en ludende holdning.

David Petersen
Konsulent og fysioterapeutBlomster til Bodil


Denne "månedens buket" går til Fysioterapeut Bodil Clausen fra Hoptrup. Hun er blevet indstillet af Rikke Eder fra et bosted i Vojens.

Rikke skriver sådan her:

Jeg hedder Rikke og arbejder på et bosted i Vojens med voksne handicappede i den tunge ende af skalaen.

Der er mange eksterne samarbejds partnere tilknyttet de forskellige borgere men særlig EN skiller blomstefter.jpgsig ud både fagligt og personligt. Fysioterapeut Bodil Clausen fra Hoptrup.

Bodil kommer hver fre
dag eftermiddag. Fra det øjeblik hun træder ind ad døren bliver alle i rummet positivt berørt af hendes tilstedeværelse. Hun er glad, smilende og har et kropssprog og en mimik der fanger både borgere og personale. Bodil er ALTID klar på faglig sparring og hun vil hellere end gerne lære fra sig og bruger gerne ekstra af sin egen tid til at oplære personalet så de er bedst mulig rustet til at hjælpe en borger - dette kan være ved at forklare nogle ting, eller det kan være ved at vi må tage billeder af hvordan hun løser opgaverne til brug og hjælp for os.

Vi kan aldrig mærke på Bodil at hun er presset på tiden, hun er altid nærværende og 100% tilst
ede i det hun laver her og nu, også på trods af at hun ofte har meget lange arbejdsdage fra tidlig morgen til sen aften.
Bodil tror på at ved at hjælpe os, hjælper hun også
borgeren.
Bodil er en ener og hun er højt respekteret. Hun fortjener klart at få et bevis på det .

Med venlig hilsen
Rikke Eder

Et stort tillykke til Bodil!

Har du en kollega, som du synes, fortjener Månedens buket, så send en mail til os om, hvorfor lige netop den du indstiller, skal have en buket blomster og vær med til at give en anden et smil på læben...
På gensyn
nyhedsbrevbunddec15.jpg

Klik på billedet og kom videre til vores hjemmeside.

Du er tilmeldt med følgende adresse: %%emailaddress%%

Ønsker du at afmelde dig vores nyhedsbrev? Så skal du blot klikke her.

Anatomic SITT A/S- Viengevej 4 - 8240 Risskov - telefon: 86 17 01 74