Anatomic SITT A/S
NYHEDSBREV - April 2015
nyhedsbrevtopfeb14.jpg

Anatomic SITT på facebook


Så er vi også kommet på facebook. Egentlig har vi haft en facebook-side et års tid, men vi har ikke brugt den aktivt, eller gjort noget for at fortælle at den eksisterer, men det gør vi nu.

Med denne facebook side ønsker vi at fremme kommunikationen med jer, brugere af vores produkter samt pårørende.

Jo flere der bruger den, jo sjovere er det, og derfor udlodder vi 10 stk. Blue Tooth Speaker blandt de 100 første, som går ind og "liker" vores facebook side.

Se vores facebook-side her: facebookcopy.jpgminispeaker.jpgBlue Tooth speakeren:
Mini speakeren kombinerer god lydkvalitet, funktionalisme og flot design på fornemmeste vis. Den har indbygget No Code bluetooth, samt sd kortlæser.

Der medfølger audiokabel, så du kan også bruge din nye bluetooth speaker med enheder som ikke har indbygget bluetooth. Dette kraftværk af en højtaler måler bare 55mm i højden, har en diameter på 58 mm og en vægt på 215 gram. Skal den blive din? Så vær med i konkurrencen ved at "like" os på vores facebook-side.

God fornøjelse :-)
mellemrum.jpg

En løsning med hovedstøtte fra Soft Pro Serien

Tim er gymnasieelev, har muskelsvind og sidder i en el-stol med en lille, let skålformet, standard nakkestøtte. Tim har tiltagende vanskeligheder med at holde hovedet, især når stolen kører på ujævnt underlag og under transport i bil. I skolen udtrættes han, når stolen i længere tid har en mere opret position.

Vi starter med at afmontere den nuværende nakkestøtte, og jeg støtter hovedet med mine hænder for at mærke, hvilke muligheder Tim har for egen bevægelse, og hvilken kraft der skal til for at holde hovedet.
Umiddelbart er der fin bevægelighed i alle retninger, men Tim har ikke styrken til at holde hovedet mod tyngdekraften i længere tid af gangen. Hovedet har en tendens til at falde bagud, og når Tim med min støtte holder hovedet oppe i midtlinjen, falder det let ud mod venstre side. Det ses også på den nuværende nakkestøtte, hvor polsteret er mere slidt på venstre side.

Vi snakker lidt om, hvordan Tim anvender stolen. For det meste er stolen tiltet lidt bagud, og til tider helt bagud, fordi tyngdekraften derved hjælper med at holde hovedet tilbage mod nakkestøtten. I nogle situationer, især i skolen, har Tim et ønske om at kunne sidde mere opret.
For stillingsskift bruger Tim ryglænets indstillinger, og dette foregår mange gange, mens jeg er der. Jeg bemærker, at stolen har såkaldt glideryg, som er en længdekompenserende foranstaltning. Dette kan have stor betydning for valg af nakkestøtte, da en nakkestøtte, monteret på en glideryg, kan være mere specifik. Uden glideryg vil hovedet glide i nakkestøtten, når ryglænet indstilles.
Tim anvender el-sele, som støtter ham omkring brystet.
proserie-huvudstod_vuxen_korta_nedre-vuxen_ovre_76003www.jpg
”Voksen hovedstøtte med
korte nedre støttepuder”.
proserie-sidostod_stoddyna-spot_77146www.jpg
Lille rund støttepude ”spot”
til montering på nakkestøtten

Med i min kasse har jeg en nakkestøttestang, der umiddelbart passer til montering af nakkestøtte på el-stolen, og valget falder på en nakkestøtte fra Soft Pro Serien, ”Voksen hovedstøtte med korte nedre støttepuder”.

Nederst bagtil langs kraniekanten, placeres 1 støttepude i hver side. Disse 2 støttepuder indstilles, så de peger lidt fremad, og tilsammen danner de en lille skål, der stabiliserer hovedet nedadtil.
Højere oppe bag på hovedet placeres en pude, der sammen med de nedre støttepuder hindrer hovedet i at falde bagud, og den giver en god støtte, når stolen tiltes bagud.
Sluttelig monterer jeg en sidestøtte med en lille rund støttepude ”spot” på venstre side over tindingen. Sidestøtten hindrer hovedet i at falde ud mod venstre, og der er mulighed for at svinge den til side, når den ikke anvendes. Det ville have været mere optimalt med en længere støttepude med runding frem mod panden, så hovedet ikke så let falder forover med stolen i opret position, men her vandt Tims forfængelighed over praktikken.

Tim var godt tilfreds med resultatet, men kunne også godt mærke, at det krævede lidt tilvænning at blive støttet mere, end han var vant til.

Med venlig hilsen
Vivi Lassen
Konsulent og Fysioterapeut.

Ønsker du at vide mere om vores hovedstøtter, så tryk på knappen knap4.jpg
   
 
 
Månedens muskel - Musculus trapezius


Nu skal vi have kigget på musculus trapezius, der også kaldes hættemuskelen.
Trapezius er en trapezius.pngaf de overfladiske rygmuskler og den er er delt op i tre dele, der samlet udgør en flad og trekantet muskel. Når man ser på, hvordan muskelen ser ud på begge sider af columna, så danner de to trekanter en trapezform.
De tre dele, som muskelen deles op i, er navngivet efter den retning, fibrene i muskelen har. De tre dele er: pars ascendens (opadgående fibre), pars horisontalis (vandrette fibre) og pars descendens (nedadgående fibre).
Den udspringer på den mediale del af linea nuchae superior, der er den nedre bagkant på kraniet, ligamentum nuchae (nakkebåndet) og torntappene på den nederste halshvirvel samt alle brysthvirvler (processus spinosi).

Den ascenderende del hæfter på spina scapulae, den horisontale del på akromion og den descenderende del hæfter på bagkanten af den yderste del af clavicula.
Selv om den bliver betegnet som en rygmuskel, så gør dens tilhæftning på clavicula og scapula, at den bliver beskrevet her under skulderens muskler.
Den innerveres af den 11. hjernenerve, nervus accesorius.
Descenderende del af trapezius er en del af "tyrenakken" og er med til at løfte skulderbæltet, hvor den horisontale del abducerer scapula og ascenderende del sænker scapula og er med ved retraktion af skuldrene.

Når den ascenderende del og den descenderende del arbejder sammen med serratus anterior er de med til at dreje skulderbladet udad, så man kan få skulderleddet opad ved løft af armen.

I og med at øverste udspring er på kraniet, så kan trapezius også bøje hovedet bagud, når tilhæftningen er punktum fixum og ved unilateral kontraktion trækkes skulderen bagud og hovedet drejes til modsat side.
Ved skader, lammelser eller manglende aktivitet i trapezius vil man typisk se, at skulderen i den påvirkede side er sænket og det er svært at løfte armen over vandret. Ved kontrakturer vil man ofte opleve en løftet eller bagudtrukket skulder eller et lateralflekteret eller let roteret hovede.

David Petersen
Konsulent og fysioterapeutSig det med blomster...

blomstlillahvid.png

I denne måned er der ingen indstillinger kommet til "månedens buket", og dermed gives der ingen blomster i denne måned. MEN eftersom vi godt kan lide at se folk glade, vil vi meget gerne høre fra dig.

Du eller vores konsulenter kan nemlig hver måned indstille en kollega, en borger eller en institution til at modtage denne buket. Send en mail til os, om hvorfor lige netop den du indstiller, skal have en buket blomster, og vær med til at give en anden smil på læben...
På gensyn
nyhedsbrevbundapril15.jpg

Klik på billedet og kom videre til vores hjemmeside.

Du er tilmeldt med følgende adresse: %%emailaddress%%

Ønsker du at afmelde dig vores nyhedsbrev? Så skal du blot klikke her.

Anatomic SITT A/S- Viengevej 4 - 8240 Risskov - telefon: 86 17 01 74