Anatomic SITT A/S
NYHEDSBREV - december 2014
nyhedsbrevtopvinter-2.jpg

Balance i kroppen...


Året er ved at gå på hæld, og vi vil gerne takke jer alle for endnu et godt år.balancemubaggrund.jpg

Hos Anatomic SITT vil vi fortsat i 2015 fokusere på at: Skabe balance i kroppen. At være i ligevægt.

Har man som menneske balance i kroppen, kan man overkomme mere samtidig med, at det er det bedste udgangspunkt for ens helbred og generelle trivsel. Vi vil glæde os til i fællesskab at skabe balance for så mange som muligt.

Vi holder ferielukket fra den 24.december 2014 til den 5. januar 2015.

Vi håber, I får en dejlig ferie, og glæder os til at ses i det nye år.
Omkring Anatomic formstøbt sæde

Anatomic formstøbt sæde er vores hovedprodukt. Nogle af jer har arbejdet med og kender godt til formstøbte sæder, og andre af jer har stadig, det område til gode. Dette afsnit er for jer, som ikke kender så meget til formstøbte sæder, og som gerne vil vide mere.
sits1.jpg
sits2.jpg
soft.jpg


Hvad er et formstøbt sæde?

Et formstøbt sæde er det ultimative produkt i forhold til individuel siddestilling
og tilpasning. Her er mulighed for at give så meget støtte som nødvendigt.
Et formstøbt sæde følger kroppens konturer og  tilbyder størst mulig trykflade til trykfordeling. Endvidere tilfører et formstøbt sæde stabilitet og tryghed og endeligt kan et formstøbt sæde være med til at korrigere en fleksibel skævhed og tilpasses til en fikseret deformitet.Anatomic formstøbt sæde kan også udstyres med et flex-led i ryggen, hvilket skaber yderligere dynamik og er et effektivt middel til at bryde eventuel spasticitet.

Hvornår skal man vælge et formstøbt sæde?
Nogle gange kan det være svært at vurdere, hvornår man skal vælge et formstøbt sæde frem for et standard. Her er nogle guidelines:
- Når en borger ikke passer i et standard sæde
- Når siddestillingen bliver svær
- Når en borger har behov for at få tilført ekstra stabilitet
- Når korrektion af fleksible deformiteter ønskes
- Når størst mulig trykflade ønskes
Men er du i tvivl, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os.

Forskellige formstøbte sæder
Der er et utal af muligheder i den formstøbte skal. Faktisk er det kun fantasien der sætter grænser. Nedenfor er listet, nogle af de ekstra forskellige muligheder, som man kan vælge:
- Formstøbt ryg evt. i kombination med en tryksårsforebyggende pude
- Formstøbt sæde med ventilationspakke
- Formstøbt sæde med justérbar rygvinkel
- Flex sæde
- Formstøbt sæde med ventilationshuller
- Anatomic formstøbt soft

Der tilbydes et væld af tilbehørsmulligheder til Anatomic formstøbt sæde.
Plast og stof/betræk tilbydes i mange forskellige farver. En del tilbehør kan fremstilles individuelt og tilpasses efter brugerens behov og egne ønsker.
Anatomic formstøbte sæder kan monteres på mange forskellige stel. Envidere er det muligt at montere armlæn og fodstøtter på det formstøbte sæde, hvis kørestolsstellets støtter ikke er velegnede.

Har du spørgsmål til Anatomic formstøbt sæde, som ikke er blevet besvaret her, er du meget velkommen til at kontakte os.

 

Månedens muskel - Pectoralis major


pectoralis.jpgDenne gang skal vi kigge på den store brystmuskel, der hedder pectoralis major. Det er en stor og vifteformet muskel, der sidder på forsiden af brystkassen. Den er delt op i to dele, hvor den ene (pars sternocostalis) udspringer fra brystbenet (sternum) og de seks øverste ribben og deres tilhørende brusk, den anden del (pars clavicularisudspringer fra den mediale del af nøglebenet (clavicula). De to dele fæster samlet øverst på overarmen ( humerus) på den yderste del af furen til bicepssenen. Da den løber hen på forsiden af skulderleddet og fæster på overarmen, er den en del af de muskler, der har indflydelse på skulderen.
Den innerveres af nervus pectoralis medialis og lateralis.

Pectoralis major har flere funktioner. Den både adducerer og indadroterer overarmen i skulderleddet, men den er også med til at indadrotere og abducere skulderbladet. Den øverste del af musklen (pars clavicularis) flekterer isoleret set i skulderen, hvor pars sternocostalis ekstenderer den flekterede arm.
Denne muskel er en fasisk muskel og er en hjælpemuskel ved anstrengt respiration, da den ved punktum fiksum på armen, er med til at løfte brystkassen.

Da det er en fasisk muskel, ser man ofte, af den bliver kort og stram og derved er med til at protrahere skuldrene. Dette ses blandt andet ofte hos uerfarne bodybuildere, der træner den rigtigt meget og derved bliver rundryggede på grund af fremtrukne skuldre. Ligeledes ser man ofte, at armen er indadroteret og skulderen fremtrukket på grund af øget aktivitet i musklen. Det medfører den sammensunkne holdning, hvor den øvre del af thorakalcolumna og nedre del af cervikalcolumna kyfoseres og derved hyperlordoseres den øvre del af cercikalcolumna, hvis man skal kunne se lige frem.

David Petersen
Konsulent og fysioterapeut

 

En løsning med Zitzi Delfi Pro

Hver anden måned har vi fokus på et produkt i samspil med en løsning af en problemstilling for en borger. I denne måned er en problemstilling løst med vores siddesystem, Zitzi Delfi Pro, og fortælles af vores konsulent Anette.

Jeg kender Mohammad. Han er 13 år, og han har boet i Danmark de sidste fem år med sin familie. Mohammad er født med Cerebral Parese med blandt andet øget tonus til følge.
Når Mohammad taler, griner, råber, nyser m.v. opstår der spasticitet, som er problematisk for hans siddeevne, da han – hvis han ikke holdes – skubber sig frem på sædet. Når der atter er ro på kroppen, er Mohammad ikke i stand til at placere sit bækken tilbage i sædet igen, så han kommer forholdsvist hurtigt til at sidde dårligt.
For at bryde spasticiteten i Mohammads krop, er det vigtigt, at der sker fleksion over hofte-, knæ-, og fodled. Endvidere er det også vigtigt, at der ikke sker ekstension af nakken.
Mohammads hasemuskulatur er forkortet i begge ben.

Indtil nu har Mohammad haft en manuel kørestol, men nu skal der tilpasses el-stol til ham, så der er opstillet nedenstående krav til hans siddestilling, for at det er muligt for ham selv, at manøvrere el-stolen:

delfi-pro_black-alcantara.jpg
delfi-pro_sittgropsjusterare.jpg
delfiproryg.jpg
pro-serie_mini.jpg

1.    Bækkenet skal positioneres stabilt og fast, så der sikres 90 grader fleksion
       over hofteleddene.
2.    Truncus skal stabiliseres, så maximal mobilitet sikres i arme og hænder.
3.    Mohammads hoved skal stabiliseres.

Mohammads mål gør, at han længdemæssigt passer til en Zitzi Sharky PRO str. 1, men da hans bredde passer til en Zitzi Delfi PRO str. 3, bliver Sharky'ens benplads alt for brede til at kunne støtte ham godt nok. Der fremstilles derfor benplader til en Zitzi Delfi PRO str. 3 med ekstra længde – en slags str. 3 ekstra lang. Med dette sæde, kan Mohammad nu understøttes i siddende stilling. Delfiens sædebrønd giver mulighed for god placering af bækkenet, og med en god hoftesele, som spændes hen over lårene, kan Mohammads bækken holdes ”på plads”.
Bækkenet holdes på plads sidevers af sædets bækkenstyr.
Når Mohammads bækken rettes op, er det vigtigt, at der gives plads til, at hans knæ kan flekteres over 90 grader, da der ellers opstår stræk på hasemusklerne, hvilket er ubehageligt/smertefuldt, og som på sigt vil få ham til at søge bagudkipning af bækkenet for lindring. Dette tog el-stelsleverandøren højde for ved monteringen af sædet. Dette blev placeret lidt længere fremme på understellet, så der er plads til den ønskede fodstøtteindstilling.

Det kan jo ikke undgås, at der stadig opstår spasticitet i Mohammads krop, men med Delfi PROs flex-ryg-system vil sædets ryg - når der sker ekstension over hofteleddene – følge kroppens ekstension, og når Mohammad derefter slapper af igen, følger ryggen med ind på plads igen – ryggen æder så at sige ekstensionen :0)

Til støtte for Mohammads overkrop indstilles kropsstøtterne, så der opstår en trepunktsstøtte mellem de to kropsstøtter og bækkenstyret. Dette sikrer, at overkroppen stabiliseres, så han kan slappe nok af i arme og hænder til at kunne betjene el-stolens joystick. Da Mohammad er en lang, men spinkel fyr, valgte vi, at sætte kropsstøtter fra en ryg str. 2 på.

For at sikre, at Mohammad ikke bøjer hovedet bagover, hvilket faciliterer spasticitet, sætter vi en PRO Mini str. M på sædet. Det giver støtte for hans hoved, men holder det ikke mere end højst nødvendigt

Med det beskrevne sæde er det nu muligt for Mohammad at sidde stabilt og afslappet, men det kræver til stadighed, at man er kræsen med hensyn til at placere hans bækken rigtigt, og spænde det ordentligt fast. Det er også nødvendigt, at Mohammad, en eller to gange replaceres i sædet. Dette gøres i Mohammads tilfælde i forbindelse med toiletbesøg.

Mohammad har nu fået sin el-stol og den havde debut på Skolernes Motionsdag i oktober, hvor han for første gang SELV deltog og satte farten :0)

Med venlig hilsen
Anette Holm
Ergoterapeutisk konsuent

 

 

Blomster til Henriette

Denne måneds buket går til Henriette Rahbek fra Visitationen i Hadsten. Henriette er blevet indstillet af visitationen fra Favrskov Kommune.
blomstokt13.jpg
De skriver således:
Hej Anatomic Sitt.
Vi har en meget sød og dygtig ergoterapeut her i Kommunen  der hedder Henriette Rahbek. Hun arbejder med børnehjælpemidler. Hun er som jeg har skrevet dygtig, sød samvittighedsfuld. Hun gør alt for at finde den helt rigtige løsning til børnene, så både de, deres familie og kommunen kun kan være tilfreds. Hun har et stort overblik og er fleksibel. Hun gør også en del for afdelingens sundhed.  Hun er absolut et plus for os.
Hendes nærmeste kollega er blevet sygemeldt så vi mener hun godt kan trænge til en opmuntring.
Så vi vil på det varmeste anbefale hende til en flot buket. 
På vegne af visitationen.

Venlig hilsen


Kirstin Østergaard

Et stort tillykke til Henriette!

Har du en kollega, som du synes, fortjener Månedens buket, så send en mail til os om, hvorfor lige netop den du indstiller, skal have en buket blomster og vær med til at give en anden et smil på læben...På gensyn
nyhedsbrevbunddec14.jpg

Klik på billedet og kom videre til vores hjemmeside.

Du er tilmeldt med følgende adresse: %%emailaddress%%

Ønsker du at afmelde dig vores nyhedsbrev? Så skal du blot klikke her.

Anatomic SITT A/S- Viengevej 4 - 8240 Risskov - telefon: 86 17 01 74