Anatomic SITT A/S
NYHEDSBREV - september 2012 

                            nyhedsbrevsept12.jpg
Igang igen

god-sommer.jpg
Så er ferien forbi og vi hos Anatomic SITT håber, du har haft en god en af slagsen!   

Vi har alle nydt vores, men er også glade for at være i gang igen.Elektronisk katalog kontra trykt katalog

Tidligere på året lavede vi en spørgeskema undersøgelse. Vi havde valgt ikke at trykke vores nye katalog, men ligge det ud på vores hjemmeside i stedet og opdatere det løbende der. For det første, fordi det trykte katalog hurtigt bliver forældet, og fordi det er meget kosteligt at få trykt så mange kataloger, både økonomisk og miljømæssigt.
katalog12.jpg
Nu var det spændende så bare... synes I også, det var en god idé? Det var det spørgeskemaet gik ud på.

Størstedelen af dem der svarede synes, det er helt ok, at de kun har adgang til  elektronisk katalog, men der er også nogle, som synes det er meget svært at undvære det trykte katalog.
Årsagerne hertil er:
-    Jeg skal langt væk for at tænde en computer.
-    Det er rarere og mere overskueligt at sidde med et katalog.
-    Savnes ude hos borgeren.
     I flere private hjem er der ikke adgang til en computer.
-    Det er for besværligt.
-    Jeg har brug for at kunne se flere ting samtidigt og kunne sammenligne.

Det skal siges, at der ikke var så mange besvarelser, så undersøgelsen er repræsentativ, men det kan give et praj. Vi fortsætter derfor med at have kataloget på hjemmesiden. Vi har dog valgt også at få et lille oplag printet, så dem der foretrækker et fysisk katalog, kan få det. Så ønsker du et katalog tilsendt, så giv venligst besked.

Vi vil gerne takke alle, der har bidraget til undersøgelsen med udfyldt spørgeskema. Vi udlovede også en æske chokolade til en, som vi fandt  ved udtrækning af en af deltagerne i undersøgelsen. Vinderen af denne blev ergoterapeut Helle Lübkte fra hjælpemiddelcentret Frederiksberg. Tillykke til Helle.En løsning med hovedsystemet: Heads first

Hver måned har vi fokus på et produkt i samspil med en løsning af en problemstilling for en borger.
Denne måned er en problemstilling løst med vores hovedstøttesystem: Heads first og fortælles af vores konsulent Anette.

ALS og Heads First.

John har ALS – i fremskredet stadie. Han er lam fra hagen og ned, og han kan ikke kommunikere verbalt. Han sidder i en el-stol med alle tænkelige funktioner, og han kommunikerer ved hjælp af en Rolltalk-PC’er, som styres ved hjælp af en lille musesensor, som sidder på Johns briller. Når John bevæger musesensoren hen over Rolltalk’ens skærm, skriver han det, han vil sige, hvorefter Rolltalk’en læser det op. El-stolens funktioner styres gennem en 0/1-kontakt, som John aktiverer ved et tryk til venstre side med hovedet.

John sidder i sin stol i ca. 12 timer ad gangen, og han har behov for en hovedstøtte, som yder den optimale støtte for ham, når han skal kommunikere, men som ikke fastholder hans hoved, så han ikke kan bevæge det fra side til side. Hovedstøtten skal også være komfortabel (blød) at hvile på. John har endvidere et ønske om ”så lidt isenkram, som muligt”, og hans hjælpere ønsker en hovedstøtte, der ikke har mange pinde og stænger, som liftsejl, trøjer, tørklæder m.v. kan hænge fast i.
Endeligt er der behov for støtte for Johns hoved, når han kører i bil, så han ikke ”taber hovedet” ned på brystet og/eller tuben til respiratoren.

Vi lavede en Heads First Bjørn med Whitmeyer sidestøtte i venstre side og et Whitmeyer aktivt pandebånd til afprøvning hos John.

bjørn.jpg proserie_vikbart.jpg pandebåndsept.jpg
          (Heads first, model Bjørn)   (Vipbar sidestøtte)    (Pandebånd)

Umiddelbart fandt John hovedstøtten komfortabel af hvile hovedet i, og han opnåede den fornødne støtte til hans hoved - både under hvile og kommunikation.

Da Heads First hovedstøtterne er bygget på et metalskellet, kan de bøjes, så der kan laves den ønskede støtte – enten markant eller minimal. I Johns tilfælde lavedes hovedstøtten skål-formet, så der blev en lille fordybning til hans hoved.

0/1-kontakten blev sat på Whitmeyer sidestøtten, så John fortsat selv kunne styre stolens funktioner – sædekip, højdejustering, rygtilt m.v. Det aktive pandebånd monteredes for stabilitet under bilkørsel, så Johns hoved ikke ”faldt”, når det sker deceleration eller forcering af vejbump m.v.

Hjælperteamet blev derefter instrueret i, at med en special-tilpasset hovedstøtte er placeringen af John i sædet rigtig væsentlig.
 John må placeres tilnærmelsesvist ens hver gang, idet hovedstøtten ellers ikke passer i placering og tilpasning. Den hjælpemiddelansvarlige hjælper og den kommunale terapeut instrueredes i øvrigt i hvordan hovedstøtte, sidestøtte og pandebånd indstilles, hvis der efterfølgende skulle ændres på hovedstøtten i forhold til Johns behov for støtte.

Da hovedstøtten var indstillet og tilpasset til John, blev den efterladt hos ham til afprøvning over de næste 10 dages tid for at se, om den også var OK i brug over længere perioder og på gode og mindre gode dage.
Ved opfølgningen viste det sig, at hovedstøtten gerne måtte være lidt mere skål-formet, hvad vi lavede den, og dermed blev den valgt. Alle ender på stænger og hovedstøtte blev til sidst afkortet mest muligt, så risikoen for at hænge i med liftsejl og beklædning minimeredes mest muligt.

Efterskrift.
For nyligt – ca. fem måneder efter ovenstående – besøgte jeg igen John, der nu, som følge af yderlige nedsat hovedkontrol, er gået fra musesensor til iris-styring på Rolltalk’en, og dermed har han nu behov for endnu mere støtte for hovedet, for at kunne ramme og holde positionen på de enkelte bogstaver.
 John har ikke længere selv mulighed for at styre el-stolens funktioner med 0/1-kontakten, men giver nu i stedet sine hjælpere besked på, hvad han ønsker rettet på stolens indstillinger ved hjælp af Rolltalk’en.
Endvidere er der nu også behov for yderligere støtte for hovedet under bilkørsel – det aktive pandebånd holder fint hovedet oppe mod tyngden, men hovedet svingede fra side til side ved ujævn kørsel.
For en bedre støtte af hovedet er der nu blevet monteret forlængere på de øverste støtter på hovedstøtten – Bjørnens arme så at sige. John kan slåedes, med en minimal tilpasning, igen bruge sin Rolltalk, og hans hoved er igen stabiliseret, når han kører i bil.

Anette Holm
Ergoterapeutisk konsulent.Bliv klogere - seminarer her i efteråret

Der er stadig enkelte pladser på vores seminarer her i efteråret. Hvis ikke du allerede har været på dem, så læs nærmere her: Der er to forskellige slags: Positionering i kørestol og Positionering i den stående og liggende stilling. Underviseren for begge seminarer er fysioterapeut Dorte Støvring.

Dorte har igennem flere år afholdt vores seminarer. Vi er meget glade for samarbejdet med Dorte, og det er vores kursus-deltagere også. Dorte Støvring får meget ros for at være yderst kompetent og for at kunne formidle kompliceret materiale på en let forståelig måde og gerne med humor.

For jer som ikke kender til Dorte Støvring er her en kort introduktion:dortestvring.jpg
Fysioterapeut Dorte Støvring har mange års erfaring med siddestillingsproblematikker   og positionering i det hele taget.
Hun deler sin tid imellem at arbejde klinisk på en
privat  klinik i København og med at undervise i siddestillingsanalyser,
kørestolstilpasninger og positionering i hele Norden.
Slutteligt er hun tilknyttet
Scleroseforeningens Ekspertpanel.
 
Hvis du klikker på datoen, kommer invitationen for det pågældende seminar frem.

Positionering i kørestol:
den 11. september på Sjælland - tilmeldingsfrist 1. sept.seminarknap.jpg
 
Positionering i den stående og liggende stilling:
den 30. oktober i Århus

Positionering i den stående og liggende stilling:
den 13. november på Sjælland
                                                                                                                                             Klik på knappen og
                                                                                                                                          se mere om seminarerne.Vil du påskønne en kollegas indsats

blomstklar2.jpg
I denne måned er der ingen indstillinger kommet til "månedens buket", og dermed gives der ingen blomster i denne måned. MEN eftersom vi godt kan lide at se folk glade, vil vi meget gerne høre fra dig.

Du eller vores konsulenter kan nemlig hver måned indstille en kollega, en borger eller en institution til at modtage denne buket. Send en mail til os, om hvorfor lige netop den du indstiller, skal have en buket blomster, og vær med til at give en anden smil på læben...


 

På gensyn
nyhedsbrevfaabalance.jpg

Klik på billedet og kom videre til vores hjemmeside.

Du er tilmeldt med følgende adresse: %%emailaddress%%

Ønsker du at afmelde dig vores nyhedsbrev? Så skal du blot klikke her.

Anatomic SITT A/S- Viengevej 4 - 8240 Risskov - telefon: 86 17 01 74